Европа

Урсула фон дер Лайен ни поздрави за присъединяването ни към Шенген

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство: в двете държави членки вече ще се прилагат всички правила, включително за издаване на шенгенски визи, като контролът по вътрешните въздушни и морски граници се премахва. Европейската комисия горещо приветства това постижение – то е продължение от историческото решение на Съвета на ЕС от декември 2023 г.

Присъединяването на двете държави прави по-привлекателно и значително разширява най-голямото в света общо пространство без контрол по вътрешните граници, се казва в съобщение за медиите на ЕК.

„Утре е важен ден: България и Румъния се присъединяват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на проверките по вътрешните въздушни и морски граници. Това е голям успех и за двете държави. А също така и исторически момент за Шенгенското пространство – най-голямото пространство на свободно движение в света. Заедно изграждаме по-силна и по-обединена Европа за всички наши граждани“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас допълва, че: „Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен — тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар, нашите икономики и европейските граждани навсякъде.“

А комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заявява, че следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането за това в Европейския съвет ще продължи тази година.