Европа

Унгарското председателство на Европейския съвет: „Да направим отново Европа велика“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Евроскептикът Виктор Орбан може да забави присъединяването на Украйна към ЕС по време на унгарското председателство на Европейския съвет. Това смятат някои експерти, отчитайки позициите на унгарския премиер за подкрепата за Украйна.

От 1 юли Будапеща поема кормилото на ЕС и много политици ще имат едно наум: дали Орбан ще използва тази си роля, за да атакува отвътре единството в блока.

В последните години той имаше възможност да блокира, смекчава или забавя ключови решения на ЕС, включително за помощта за Украйна, отношенията с Русия и Китай и усилията за защита на демокрацията и върховенството на закона.

Като отчитаме факта, че ротационното председателство дава право за определяне на дневния ред и домакинство на важни форуми, Унгария може да упражни тази привилегия. Това може да означава забавяне на преговорите за присъединяване на Украйна. Но повече от тази вреда, унгарското председателство едва ли може да причини. Повечето европейски лидери дори са сметнали това забавяне като нещо, което може да се случи.

Дорка Такаши – изследовател в Центъра за евроатлантическа интеграция и демокрация

Антиевропейската реторика на Орбан разочарова партньорите му в ЕС и го тласна в политическата периферия. Мотото на Унгария за председателството – „Да направим отново Европа велика“ – препраща към слогана от кампаниите на Доналд Тръмп в САЩ – политик, когото унгарският премиер смята за близък съюзник и идеен съмишленик.

Унгарското председателство не обещава чудеса, а възможност за напредък в определени области и възможност за промяна в други. Да направим отново Европа велика!

Янош Бока – министър по европейските въпроси на Унгария

Графикът на унгарското председателство – дълга лятна ваканция и преходен период за сформиране на новите Европейски парламент и Европейска комисия – ще даде на Будапеща малко възможности да се отклонява от приоритетите на блока.

Унгарски официални представители обещаха конструктивни действия по време на председателството. Сред приоритетите на Унгария са разширяване на ЕС към Западните Балкани чрез процедури, основани на заслуги и постижения, подсилване на външните граници на ЕС, борба с незаконната имиграция, мерки за справяне с демографската криза.