Европа

Вътрешен доклад: Шпионската активност на Русия, Китай и Иран са заплаха за германската демокрация

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Според министъра на вътрешните работи на Германия Нанси Файзер националната сигурност на страната е изправена пред сериозни предизвикателства. Годишен доклад за разузнаването констатира „тревожно“ нарастване на екстремизма, като ислямистките групи и кибератаките също представляват опасност.

Нанси Файзер заяви на пресконференция в Берлин тази седмица, че мерките за осуетяване на вътрешни и външни политически атаки са се увеличили. Това става в момент, когато нейното ведомство връчва годишния си доклад за 2023 г.

По-специално Русия, Китай и Иран използват широко своите разузнавателни служби за шпионаж срещу Германия. Освен това се правят опити за оказване на влияние върху демократичните държави чрез пропаганда, лъжи и дезинформация и за съзиране или засилване на гнева и омразата. Съществуват и постоянни опити за наблюдение и преследване на живеещи тук членове на опозицията.

Нанси Файзер, министър на вътрешните работи на Германия

Председателят на Германската федерална служба за защита на конституцията спомена и за нарастващите крайно десни и крайно леви престъпления.

„Продължава да се увеличава мрежовата дейност на така наречената нова десница. Значението на тези участници за вътрешната структура на дясноекстремистката сцена нараства. Опасностите, които представляват левите екстремисти, склонни към насилие, остават високи. За това свидетелстват добре планираните брутални нападения срещу политически опоненти, значителното насилие срещу полицията и сериозните палежи на предприятия и критична инфраструктура“, казва ръководителят на службата за вътрешно разузнаване Томас Халденванг.

В Мюнхен трима души се изправят за първи път пред съда по обвинения, че са участвали в насилствен заговор за сваляне на германското правителство. Триото е част от по-голяма група от 26 свързани с крайната десница подсъдими, обвинени в замисляне на щурм на националния парламент и арест на депутати.