Свят

Трима германци са арестувани за шпионаж в полза на Китай

От Euronews България Euronews България

В Германия бяха арестувани трима души, заподозрени в шпионаж през 2022 година в полза на Китай, съобщиха прокурорите на страната. Те са заподозрени и в нарушаване на германските закони за износ, като са изнесли специален лазер без разрешение. За един от заподозрените се твърди, че е бил агент на служител на китайското Министерство на държавната сигурност. Той е набавял информация за "иновативни технологии с военно предназначение".

За своите цели той е използвал двойка собственици на фирма в Дюселдорф, която е била използвана за връзка и работа с германски изследователи. Шпионажът е бил финансиран от Китай, твърдят прокурорите. Претърсени са домовете и офисите на заподозрените. 

 

Трите ареста по подозрение в шпионаж в полза на китайска разузнавателна служба са голям успех за нашето контраразузнаване, за нашите органи за сигурност. Наясно сме с опасността, която представлява китайският шпионаж в бизнеса, промишлеността и науката. Следим много внимателно тези рискове и многократно сме предупреждавали бизнесите да засилят мерките за защита. Областта на иновативните технологии от Германия, които могат да се използват за военни цели, в настоящия случай е особено чувствителна. Поради това е още по-важно да се противодейства на шпионажа и да се предотвратява той толкова стриктно, колкото това беше направено в този случай.

Максимилиан Кал, говорител на федералния министър на вътрешните работи

Заподозрените са арестувани седмица след тридневното посещение на канцлера Олаф Шолц в Китай, второто след встъпването му в длъжност в края на 2021 г.

В стратегия за отношенията с Китай, публикувана през 2023 година германското правителство изтъкна "системното съперничество" с азиатската сила. Едновременно с това подчерта желанието си да работи с Пекин по предизвикателства като изменението на климата и да поддържа силни търговски връзки.