Европа

Партии в ЕП са недоволни от състава на комисията

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Изборът на италианеца Рафаеле Фито за един от шестимата изпълнителни заместник-председатели на следващата Европейска комисия не беше оценено по достойнство от повечето политически групи, които подкрепиха Урсула фон дер Лайен. Социалистите, либералите и Зелените не харесват това, че заместник-председателят идва от групата на Европейските консерватори и реформисти, която те смятат за „крайно десни“.

По отношение на заместник-председателя от групата на европейските консерватори и рефроматори президентът фон дер Лайен беше напълно наясно с нашата противоположна позиция по въпроса. Във всеки случай работата сега започва, предстои процесът на изслушване и тогава ще трябва да оценим капацитета, знанията и европейския ангажимент на всеки един от членовете на Комисията: също и на италианския член на Комисията. И накрая ще вземем окончателна позиция по въпроса.

Ираче Гарсия Перес, председател на социалистите и демократите в ЕП

Фито, бивш министър в правителството на италианския премиер Джорджа Мелони, ще бъде строго анализиран от парламента, преди да получи зелена светлина.

С групата Обнови Европа вече предупредихме за този политически избор на Урсула фон дер Лайен. Тя го потвърди. Ние вземаме под внимание това. Оттук нататък идва ред на прослушванията и изискванията ни ще бъдат реални по отношение на г-н Фито, както и на всички кандидати. Ще разгледаме кандидатурите въз основа на уменията за проевропейски ангажимент и независимост от държавите-членки.

Валери Айе, председател на Обнови Европа

Групата на Зелените изрази съмнения и по отношение на други две назначения. Комисарят на Австрия, който получи поста по вътрешни работи и миграция, и унгарския комисар на който получи поста по здравеопазване.

На първо място, унгарският комисар Вархей. Ние не разбираме, защо е върнат в комисията . Той не се представи много добре през предишния мандат. Така че сега имаме своите опасения, а също така, доколкото знам, той не знае нищо за здравето на животните или за хуманното отношение към тях, както и за здравето. Така че в този смисъл също има опасения. И, разбира се, по отношение на миграцията: наличието на австрийски консерватор по въпросите на миграцията също е голямо притеснение за нас.

Бас Ейкаут, съпредседател на Зелените

Всеки комисар се нуждае от одобрението на поне две трети от компетентната комисия на Европейския парламент, за да бъде одобрен: за някои от тях това няма да е лесна задача.