Европа

Екатерина Захариева: Осъзнавам отговорността, тя е голяма (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Екатерина Захариева е номинирана за еврокомисар в ресор "Старт ъп, иновации и изследвания". 

“Първо искам да изкажа благодарност за доверието и за номинацията на председателя на ЕК г-жа Фон дер Лайен и на българското правителство за това доверие. Осъзнавам отговорността, тя е голяма. Ресорът, който получи България, е един от ресорите на бъдещето. Той е изключително важен и е в центъра както на настоящата, така и на следващата Комисия. В политическите насоки, които даде в началото на мандата г-жа Фон дер Лайен, специално място е отделено на иновациите и на изследванията. Трябва да ги засилим, за да направим нашата икономика по-конкурентноспособна. Това е пряко свързано с увеличанае на конкурентноспособността на ЕС и на европейската икономика.” Това заяви пред журналисти в Страсбург Екатерина Захариева.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи предложения от нея следващ екип от еврокомисари в Страсбург.

Тя се срещна с председателя на Европейския парламент и лидерите на политически групи по-рано, за да представи "структурата и портфейлите" на бъдещия си екип.

Презентацията, част от новите парламентарни изисквания, има за цел да даде възможност на политическите лидери на Парламента да проучат внимателно нейните планове, преди кандидатите да преминат парламентарни изслушвания и гласуване за потвърждение.

Словения, заедно с Румъния, оттеглиха първоначалните си кандидати, след като фон дер Лайен лобира пред шепа правителства на ЕС за жени, част от нейния координиран стремеж да осигури равенство между половете в нейния екип.

Словенската опозиция обвини правителството, че се поддаде на натиска на фон дер Лайен, като попречи на парламентарна комисия да даде зелена светлина на кандидатурата на Кос.

Внезапното съобщение на Тиери Бретон в понеделник, че подава оставка и оттегля кандидатурата си за преизбиране, също хвърли съмнение върху способността на фон дер Лайен да разкрие предложения екип.

Но Франция бързо предложи Стефан Сежурне за свой нов кандидат, търсейки портфолио, свързано с конкурентоспособността на Европа.