Европа

Новата комисия: Какви са проблемите при подбора и назначението на новите еврокомисари?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

След като Тиери Бретон подаде оставка като еврокомисар по вътрешния пазар, напрежението около избора на новите членове на ек продължава да расте. Бретон обвини Урсула фон дер Лайен в „съмнително управление“ и лобиране за друг кандидат. Говорител на Комисията не коментира тези обвинения.

Председателят приема оставката на Тиери Бретон и му благодари за работата като комисар по време на мандата му.

Ариана Подеста – говорител на ЕК

Париж веднага посочи външния министър Стефан Сежурне като кандидат за комисар, който може да поеме ресор технологии и индустриализация. Фон дер Лайен продължава да се бори с проблеми, за да постигне равенство между половете сред 26-имата кандидати, номинирани от държавите-членки.

Словенският парламент все още не е одобрил избора на Марта Кос за комисар. Този казус забави с една седмица представянето на състава на новата Комисия пред евродепутатите.

Ние се подготвяме, координираме се по предложенията за комисари, но докато не получим по-ясна картина как ще бъдат разпределени портфейлите, ще ни е трудно да приключим работата си.

Алекс Салиба – заместник-председател на групата Алианс на социалистите и демократите

Фон дер Лайен ще бъде подложена на натиск и по отношение на две кандидатури от твърдодесния спектър. Унгария запази сегашния си комисар Оливер Вархей, който предизвика няколко скандала. Спорен е и изборът на Италия – бившият евродепутат и настоящ министър по европейските въпроси Рафаеле Фито.

Сега всички погледи са вперени в председателя на Комисията Фон дер Лайен, който трябва да аргументира избраните от нея кандидати за комисари.