Европа

Еврокомисията ще има три нови ресора – жилищно строителство, Средиземноморие и отбрана

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В новата Европейска комисия ще бъдат обособени три важни ресора, за които ще отговарят отделни комисари. Единият е посветен на жилищната криза и нуждата от повече домове за младите семейства и нуждаещите се. Колективната сигурност и развитието на отбранителната индустрия са сред другите приоритети, които са включени в следващата управленска програма на Урсула фон дер Лайен.

ЖИЛИЩНО СТРОИТЕЛСТВО

От 2010 г цените на жилищата в ЕС са се увеличили с 49%, а на наемите с 24%. Ръстът на доходите изостава от тях, което означава, че много домакинства изпитват затруднения да плащат наема си или да си купят нов дом. Броят на бездомните също се е увеличил повече от два пъти от 2009 г насам. Фон дер Лайен иска изследване на факторите за жилищната криза, както и да мобилизира инвестиции.

ПАРТНЬОРИ ОТ СРЕДИЗЕМНОМОРИЕТО

Агресията на Русия срещу Украйна и нарасналите миграционни потоци принудиха ЕС да обърне поглед към своите съседи отвъд Средиземно море, за да диверсифицира енергийните източници и да ограничи броя на незаконните чужденци, влизащи на негова територия.

Но тези т.нар. „всеобхватни партньорства“ са спорни поради лошите резултати на някои от страните в областта на човешките права. Фон дер Лайен обаче иска да следва модела на Тунис и да подписва повече такива сделки.

ОТБРАНА

Войната в Украйна разкри пропуски в способността на ЕС да се защитава, докато същевременно той се стреми да увеличи доставките на оръжия за Киев и да гарантира, че собствените му запаси ще станат възпиращо средство.

Урсула фон дер Лайен има желание да насърчи производството на оръжия в Съюза и да стимулира съвместните покупки на оръжия и боеприпаси между 27-те страни-членки.