Европа

Какви са предизвикателствата пред избора на бъдещите еврокомисари?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След като получи подкрепата на Европейския парламент, Урсула фон дер Лайен ще премине през ново предизвикателство. При избора на членове на следващата Европейска комисия преизбраният председател ще бъде изправен пред натиска на ултраконсервативните правителства. Италия, Чехия и Унгария са заявили, че искат позиции с големи портфейли.

 

Този път пъзелът по съставянето на нейната комисия ще бъде труден, защото комисарите, които тя ще получи от държавите членки, ще бъдат много по-разнообразни по отношение на политическите възгледи, отколкото е било в миналото, като повече евроскептици ще бъдат част от този кабинет.

Йоханес Грьобел, политически анализатор, Център за европейска политика

Италианският премиер Джорджа Мелони иска икономическо заместник-председателство. Също така чешкият премиер Петр Фиала заяви, че иска „силен ресор, за предпочитане икономически“. Унгарският министър-председател Виктор Орбан не обяви дали ще запази досегашния ресор на Оливер Вархели, отговарящ за разширяването, или ще посочи друго име. Натиск обаче няма да има от крайнодясната коалиция в Нидерландия, която иска да запази Вопке Хукстра. Комисарят по действията в областта на климата благодари на сегашното правителство, с пост в Х, за подновеното доверие. Както и през 2019 г., Урсула фон дер Лайен отправи молба към всички държави да посочат кандидати от мъжки и женски пол, за да се осигури баланс между половете. Всички обаче ще трябва да преминат през изслушвания в Европейския парламент, за да се оценят автобиографиите и уменията, което според анализатори може да се окаже предизвикателство.

 

Когато Европейският парламент покани всички кандидати за комисари в съответните комисии и им зададе нужните въпроси, ще има гласуване за одобрение от Европейския парламент. А това отнема време.

София Русак, изследовател, Център за европейски политически изследвания

Девет държави членки вече са посочили своите кандидати. По време на преговорите Фон Дер Лайен ще търси и най-добрия профил за нови ресори като отбрана, жилищно настаняване и отношения със Средиземноморието.