Ексклузивно

Дебатът по Euronews Bulgaria: Какъв трябва да бъде новият български еврокомисар?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Каква е реалната готовност на България за влизане в еврозоната, как ще се отрази на политиките на Европейския съюз възходът на крайнодесните партии, какво да очакваме от унгарското председателство. Дебат от Страсбург между българските евродепутати Андрей Новаков от ЕНП/ ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от Прогресивен Алианс на социалистите и демократи/БСП за България и Рада Лайкова от Европа на суверенните нации/ Възраждане. 

Ще успеят ли българските евродепутати да се обединят в полза на българския интерес?

Рада Лайкова Европа на суверенните нации/“Възраждане“

Смятам, че първата отговорна задача, която всеки един представител на България трябва да поеме в Европейския парламент е не само да се чува името ни, но и да има реални резултати в полза на гражданите и избирателите. За нашите 17 години членство все още сме най-бедната държава в ЕС, а тази представителност тук трябва да последва с конкретни ангажименти към нашата страна.

Номинациите за еврокомисари през очите на родните евродепутати

Кристиан Вигенин, Прогресивен Алианс на социалистите и демократи/БСП

Кандидатурата за български еврокомисар се очертава да бъде излъчена от служебно правителство. Надявам се все пак да бъде направен опит за някакъв диалог и координация, да се търсят обединяващи решение. Знам колко е трудно, но не бива българският комисар да бъде еднолично решение, защото такъв комисар, при това излъчен от служебно правителство, има риск да не получи достатъчно тежест и подкрепа в Европейската комисия. Трябва да подходим много отговорно, това е пост за следващите пет години, така че трябва да направим максималното за това първо селекцията да бъде направена по един достоен начин, а след това и подкрепата за българската кандидатура да бъде достатъчно добра и да получи сериозен ресор в следващата Комисия.

Андрей Новаков, ЕНП/ ГЕРБ-СДС

Не съм социолог или антрополог, въпреки това считам, че усещам доста ясно настроенията на хората и знам, че те видяха достатъчно. Надявам се всички, които участвахме в избори през последните години да сме достигнали до едно и също заключение – трябва да започнем да си говорим, неразбираемо е тук това как може някой, който е отишъл в Народното събрание и е избран от достатъчно хора, да каже, че няма да разговаря с някой друг, който също е избран. Номинацията за еврокомисар е първият тест за това дали сме го разбрали, надявам се да се излъчи кандидатура, която е одобрена от всички, това да бъде човек с достатъчно знания, умения и квалификация да заеме тази длъжност, но и способност да разговаря с всички останали.

Целия дебат вижте във видеото.