Европа

Дебатът по Euronews Bulgaria: Приоритетите на Европа и българските интереси в Европейския съюз

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

В Euronews Bulgaria традиционно преди сесията на новия Европейски парламент ви запознаваме с позициите на българските евродепутати, принадлежащи към различни политически семейства. Водещ на дебата между тях беше Камелия Колева. 

Ще успеят ли новите и старите представители на България в Европейския парламент да намерят общ език в името на националния ни интерес?

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС

Разбира се, че когато става дума за българския национален интерес, традицията е винаги да се обединяваме и да убеждаваме нашите политически семейства, че позицията, върху която сме се обединили в интерес на българските граждани и България, трябва да бъде и позиция на нашите политически формации. Вчера беше първото заседание на цялата българска делегация, ние ще продължим да се срещаме преди всяка сесия на Европейския парламент в Страсбург, за да обсъждаме дневния ред, законодателните досиета на ЕП през призмата на българския национален интерес.

Никола Минчев, евродепутат от „Обнови Европа“/ПП-ДБ

Бих искал да се присъединя към това, което каза г-н Ковачев по отношение на защитата на националния интерес, защото тук сме разделени по политически принцип, по парламентарни групи, ни има гласувания, в които може да се действа повече на национален признак. Това, че вчера имахме първа среща, която г-н Ковачев организира, беше една наистина добра инициатива и се радвам, че тръгваме с идеята да го правим преди всяка пленарна сесия, да имаме обща позиция, когато това го налага.

Станислав Стоянов, евродепутат от „Европа на суверенните нации“/ „Възраждане“

Не станах на химна на Европейския съюз вчера, защото Одата на радостта е едно прекрасно изпълнение, аз дори съм си го пускал у дома. Европейският съюз обаче не е държава, а химнът е атрибут на държавите. Това беше нашият протест към това ЕС да се превърне в една свръхдържава.

Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“/ДПС

Надявам се колективният опит на всички ни да помогне. Държа обаче да кажа, че не трябва да правим поредната грешка – да разчитаме на това евродепутатите да изнесат целия национален разговор в Брюксел. Не е възможно, а опитът през годините ни е показал, че това не е и правилният начин. Много пъти сме казвали, че пропускът на българската политика винаги е бил в това да определя европейските теми като външни за страната. Те не могат да бъдат външни.

Българският политически живот се раздира от сериозни трусове. Как ще успеят депутатите в българския парламент да се обединят?  

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ-СДС

Това е отговорност на българската политическа класа, България има нужда от предвидимо, предсказуемо правителство, изпълнителна власт, която да е с дълъг хоризонт, за да може да седи стабилно в Европейския съвет, да изгражда добри контакти със своите колеги в ресорните съвети.

 

Никола Минчев, евродепутат от „Обнови Европа“/ПП-ДБ

България има нужда от стабилен редовен кабинет, но също така има нужда от реформаторски настроен кабинет, който да продължи започнатите реформи, защото установяването на правовия ред съща е една от темите, които са общи за България и Европа.

 

Влизането на България в еврозоната

Станислав Стоянов, евродепутат от „Европа на суверенните нации“/ „Възраждане“

Не съм сигурен, че скандалът около БНБ с отстраняването на Андрей Гюров ще се отрази на влизането ни в еврозоната. България така или иначе не отговаря на условията, а съвсем друг въпрос е и дали е в наш интерес точно в този момент да влезем в нея. Позицията на „Възраждане“ по този въпрос е ясна, нашето мнение е, че не сме готови.

 

Илхан Кючюк, евродепутат от „Обнови Европа“/ДПС

Определено най-големият враг на българския национален интерес е скандалът, който се случва в България. В този разговор не изключвам нито една политическа партия, а въпросът е точно в това – как да излезем с ясни национални приоритети. Всички очакваме от ЕС да дава, но трябва да бъде ясно, че парите, които се отпускат отдавна вече не следват същата логика. Те искат реформи, законодателство, резултати, които да бъдат оценени от компетентни органи.

Целия дебат вижте във видеото.