Европа

Водещите кандидати за председател на ЕК сблъскаха позиции в последния дебат преди изборите (Видео)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Петима водещи кандидати за председател на ЕК отговаряха на въпроси и влязоха в спор помежду си по различни теми. Третият дебат в кампанията се проведе в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел и продължи час и 45 минути.

Дебатът се организира от Европейски съюз за радио и телевизия в сътрудничество с европейските политически партии и Европейския парламент. В него участваха настоящият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която беше подкрепена от Европейската народна партия (ЕНП) за още един мандат, кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Никола Шмит, кандидатът на „Обнови Европа сега“ Сандро Гоци, кандидатът на Европейските зелени Тери Райнтке и Валтер Байер от Европейската левица.

Никола Шмит заяви, че Европа трябва да инвестира в хората и техните умения, за да се справи с безработицата и бедността. „Инвестирането в хората е ключово“, каза той.

Тери Райнтке от Зелените изтъкна, че „трябва да се противопоставим на идеята, че действията в областта на климата и икономическият успех са взаимно изключващи се“.

Валтер Байер от Левицата смята, че скъпите жилища са в основата на проблема с бедността в Европа и призова за конкретни действия за намаляване на цените на наемите, които растат в много части на Съюза.

В последното проучване на Евробарометър две от трите най-големи тревоги на гражданите са борбата с бедността и създаването на нови работни места.

Социалистът Шмит използва случая, за да критикува Фон дер Лайен, че подкрепящата я партия е отказала да подпише декларация за отказ от сътрудничество с крайната десница.

Германката отговори, че никога не е казвала, че след изборите е възможно обединение с Европейските консерватори и реформисти.

Важна тема в дебата бе отбраната и сигурността – Фон дер Лайен смята, че ЕС се нуждае от собствени ресурси, за да финансира укрепване на своята отбрана. Има два варианта що се отнася до финансирането на отбранителните индустрии – национални вноски и набиране на собствени средства.

Тя защити идеята за изграждане на противовъздушен щит за цяла Европа.

И докато петимата кандидати спориха и излагаха тезите си, стана ясно, че въпреки, че се очертава ЕНП да спечели най-много места в бъдещия ЕП, Фон дер Лайен може да не получи одобрението на лидерите на държавите членки. Спрягат се и други имена за поста – Марио Драги, Кристин Лагард, Роберта Мецола.

 

Целия дебат с осигурен симултанен превод на български език може да проследите тук: