Европа

Икономиката бе основна тема в дебата между водещите кандидати за ЕК

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Как трябва да изразходва бюджетът на ЕС и какви трябва да са приоритетите през следващия мандат? Четирима водещи кандидати участваха в дебат за икономиката, организиран от институт "Брюгел" и в. "Файненшъл таймс".

Всички се съгласиха, че ЕС трябва да харчи повече за отбрана. Но Урсула фон дер Лайен, кандидат за втори мандат начело на ЕК, направи една крачка напред.

 

Трябва да подготвим нашата противовъздушна отбрана и нашите сухопътни сили за новите реалности. Въпросът е какво искаме да направим на общоевропейско ниво. Бих се застъпила да изградим общ щит за противовъздушна отбрана на европейско ниво.

Урсула фон дер Лайен – водещ кандидат на ЕНП

Кандидатите се съгласиха, че Съюзът трябва да бъде по-конкурентоспособен. Но всеки се опита да представи своята гледна точка, подчинена на идеологията на политическата му сила. Социалистът Шмит настоя за социална Европа.

Но какво разбираме под конкурентоспособност? Това е инвестиция в добро здравеопазване, в добри жилища. Също в образование и добра инфраструктура.

Никола Шмит – водещ кандидат на ПЕС

Въпрос, зададен на всички лидери, беше дали ЕС трябва да харчи повече или по-малко. Кандидатът на "Идентичност и демокрация" защити политика на огромни съкращения, започвайки с уволнението на 6000 служители на ЕС.

Последва размяна на реплики с водещия кандидат на либералите.

Ако беше вярно, че да харчим заедно е по-добре, отколкото всяка страна индивидуално, тогава трябваше да имаме най-конкурентната аквакултура в света.

Андерс Вистисен – водещ кандидат на "Идентичност и демокрация"

Как можете да кажете, че общата селскостопанска политика е в помощ на сили като Франция и Италия? Без общ газ политиката ни нямаше да бъде повече селскостопанска, нито във Франция, нито в Италия.

Сандро Гоци – водещ кандидат на "Обнови Европа"

Всички участници, с изключение на крайнодесния Вистисен, подчертаха необходимостта Европа да следва свой собствен път спрямо Китай и да не продължава безразсъдно с налагането на мита срещу Пекин.