Европа

Първият дебат преди изборите: Трима френски политици коментираха имиграция и здравеопазване

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Френският министър-председател и опозиционните лидери от левицата и десницата дебатираха по телевизията тази седмица. В продължение на близо два часа тримата кандидати в изборите в два тура на 30 юни и 7 юли коментираха ключови въпроси като покупателната способност, данъците и имиграцията. Жордан Бардела, лидерът на крайнодясната партия Национален сбор, поднови предложението си за премахване на безплатното здравеопазване за чужденците, Неговата партия настоява и за прекратяване на "масовата имиграция" и затягане на регулациите около придобиването на френско гражданство.

Имиграцията е важен въпрос, който оказва силно влияние върху нашата идентичност и сигурност. Ако стана премиер ще намаля драстично имиграционния поток. 

Жордан Бардела, лидер на партия ''Национален сбор''

Бардела може да стане първият крайно десен министър-председател в съвременната история на Франция след втория тур на изборите на 7 юли. Той вече е заявил, че ще поеме поста само ако Национален сбор спечели абсолютно мнозинство в парламента. Проучвания на общественото мнение, проведени след обявяването на предсрочните избори, показват, че Национален сбор запазва подкрепата си. А многобройните леви партии загърбиха различията си, за да издигнат общи кандидати в цялата страна.  Мануел Бомпар, който е представител на левият алианс ''Народен фронт'' атакува Бардела и неговата партия по миграционните политики. 

Бих казал, че вместо да обвинявате имигрантите системно, трябва да им благодарите. Защото в действителност те заемат работни места, които често са от съществено значение за живота на нацията. Противно на това, което казвате, те не ни струват пари, а ни носят пари. 

Мануел Бомпар, представител на Народен фронт

Бомпар настоява, че лявата коалиция Народен фронт ще увеличи данъците за богатите. Министър-председателят на Франция Габриел Атал се представя като сигурен човек с опит в реалността на властта.

Виждам Франция такава, каквато е и я обичам. А тя трябва да защитава авторитета си и винаги да гледа към бъдещето. 

Габриел Атал, министър-председател на Франция

Резултатът от дебата остава твърде несигурен поради сложната двустепенна система за гласуване и потенциалните политически съюзи.