Европа

"Шпионски игри": ЕК е обезпокоена за визите, които Унгария ще издава на руснаци

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейската комисия е загрижена, че руски и беларуски шпиони могат да проникнат в Шенгенската зона чрез нови визи, издадени от Унгария.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон е изпратила писмо до унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер с молба за разяснение как е гарантирано, че новата схема "Национална карта" няма да се използва за заобикаляне на ограниченията на Европейския съюз.

Според правителството в Будапеща, двугодишната виза може да се издава на чуждестранни работници, включително граждани на Русия и Беларус.

Euronews разговаря с експерт, който твърди, че 500 руски агенти на разузнаването или шпиони са били изгонени от ЕС от началото на войната в Украйна през 2022 г.

Сега Русия има много по-малко "традиционни" шпиони в Европа, отколкото преди широкомащабната война. Така тя е принудена да разчита все повече на други форми на шпионаж.

Андраш Рац – експерт по Русия

Тези задачи няма да се изпълняват от шпиони, маскирани като дипломати, а по-скоро под други форми на "прикритие", като гастарбайтери, например.

Илва Йохансон заяви, че е изпратила на Будапеща въпроси за програмата "Национална карта" – и ако не получи отговор до 19 август, ще бъдат инициирани съответни мерки, например стартиране на процедура за разследване срещу Унгария.