Европа

Унгария е обвинена, че сплашва "Transparency International"

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгария е обвинена, че се опитва да сплаши гражданското общество. Будапеща е започнала разследване срещу Transparency International - неправителствената организация, която се бори за премахване на корупцията по света. Новосформираният от унгарското правителство орган, наречен Служба за защита на суверенитета, изпрати писмо до групата. В писмото я обвинява, че "се стреми да повлияе на волята на избирателите". Адвокатът на организацията заяви, че твърденията са неверни. 

 

Очаквахме, че като член на група на гражданското общество в Унгария една или друга наша организация ще бъде оценена или разследвана. Продължихме да изпращаме писма до тази служба, в които информирахме за потенциалните последици за суверенитета при китайското влияние в страната. Китай отпуска големи държавни финансови заеми на унгарското правителство за финансиране на железопътната линия в Будапеща. И това е много неясна инвестиция, за която не се прилагат никакви изисквания за прозрачност. 

Миклош Лигети, правен директор на Transparency International Унгария

Будапеща отрича, че законът за защита на суверенитета има за цел да задуши свободата на информацията. Властите настояват, че службата е независима от правителството и целта на закона е да се осигури яснота относно финансирането на неправителствените организации.

Законодателството създава служба, която е независима от правителството. Когато става дума за разследване или проверка, инициирани от тази служба, тя ги поема. Службата е институционално и персонално независима от правителството. 

Янос Бока, министър по въпросите на Европейския съюз на Унгария

Шона Мъри, Euronews: Евроепейската комисия започна съдебна процедура срещу Унгария за Закона за суверенитета, като заяви, че той нарушава широк кръг от демократични ценности и основни права на ЕС. Унгария разполага с няколко седмици, за да отговори. В противен случай комисията може да отнесе случая до Европейския съд.