Политика

Приемането на България и Румъния в Шенген е сред приоритетите на унгарското председателство на ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгария е поставила като един от приоритетите на председателството си приемането на България и Румъния в Шенген по суша. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази увереност, че още тази година двете държави ще се присъединят пълноценно към пространството без паспорти. Унгария поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

Силно съм убедена, защото съм в тесен контакт със страните членки, и то от няколко години, че ще стигнем до решение тази година, като се надявам това да стане преди края на мандата ми, така че да съм част от това като отговарящ по въпроса комисар. Също така знам, че унгарското председателство е заложило като свой приоритет вдигането на сухопътните граници за България и Румъния. Убедена съм, че това ще се случи.

Илва Йохансон – еврокомисар по вътрешните работи

Мандатът на настоящата Европейска комисия вероятно трябва да приключи през ноември.

Министърът на вътрешните работи на Белгия Анелис Верлинден съобщи, че очакваната декларация за по-бързото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство е отпаднала от дневния ред на заседанието на вътрешните министри от блока, защото, по думите ѝ, не е имало готовност да бъде приета.