Европа

ЕС лиши Унгария от домакинството на срещата на външните министри

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгария ще бъде лишена от домакинството на среща на ЕС в резултат на пътуванията на министър-председателя Виктор Орбан до Москва и Пекин този месец с цел посредничество за прекратяване на войната в Украйна. Според преобладаващата част от партньорите от ЕС тези визити подкопават подкрепата им за Киев. В момента Унгария е ротационен председател на блока и в това си качество се очакваше в края на август да проведе стратегическа среща на министрите на външните работи и отбраната, известна като срещата в „Гимних“. Сега тази среща трябва ще проведе в Брюксел през септември. Това съобщи върховният представител на блока по външната политика Жозеп Борел.

Трябва да изпратим сигнал, дори да е символичен, че противопоставянето на външната политика на Европейския съюз и дисквалифицирането на политиката на блока като страна на войната трябва да има някакви формални последици.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите за външната политика

Унгарският министър на външните работи Пеер Сиярто заяви, че предложението за преместване на срещата е случай на „фантастично отмъщение“. Единствено заместник-министърът на външните работи на Словакия е предложил гласно подкрепа за „мирната мисия“ на Унгария, отбеляза още той.

По време на срещите си с руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин Орбан изненада колегите си от ЕС с впечатлението, че говори от името на 27-членния блок. Той заяви, че търси най-бързия път към мира в Украйна и се представи като специалист, който може да общува с двете враждуващи страни. В отговор някои държави, както и Европейската комисия, заявиха, че техните висши служители ще бойкотират неофициалните срещи и вместо тях ще изпратят държавни служители от по-нисък ранг.