Европа

Клара Добрев, унгарски евродепутат: Орбан се държи не като европейски лидер, а като служител на Путин

От Euronews България Euronews България

Въпросът за влизането на България в Шенген трябва да се реши в следващите 6 месеца по времето на унгарското председателство на Евросъюза. Очакванията на София това да се случи от следващата година са големи. Унгарският премиер Виктор Орбан направи няколко компрометиращи общността визити в Москва и Пекин. Няколко страни членки реагираха остро. Заплашиха с бойкот председателството. Как ще се развият събитията по-нататък? Темата коментира най-големият противник на Виктор Орбан. Това е жената, която никога не прощава неговите грешки, носи България в душата си, а привържениците на Орбан я мразят от сърце, защото буйната ѝ балканска кръв я прави непримирима към неговата политика. Казва се Клара Добрев. Родена е в София, баща ѝ е българин и е новата надежда на унгарската опозиция. Владее перфектно три езика, майка е на три деца, а всички я познават като най-силния противник на Виктор Орбан. Бившият заместник-председател на Европейския парламент, с български корени, която се изправи в ожесточена битка за промяна с унгарския премиер. Юрист и икономист по образование д-р Клара Добрев говори в специално интервю пред Euronews България.

 

Унгарското председателство започна на 1 юли. Кои са приоритетите в дневния му ред?

Не можем да говорим за унгарското председателство като за всяко друго, защото то започна на 1 юли и приключи на 7 юли. Виктор Орбан, като луд, без никакви политически или стратегически познания и възгледи, направи обиколка по света. Започна от Киев, после отиде при Путин, а след това се срещна с Доналд Тръмп. Държеше се като президент на Европейския съюз без никакъв опит или наследство от другите страни. Той ясно отправи посланието на Путин. Той не се държеше като лидер на Европейския съюз, нито като унгарски министър-председател. Държеше се като служител на Путин. Следваше руската пропаганда и се застъпваше за агресията. За съжаление, това, което той направи по време на своето председателство, е срамно за унгарския народ. Разбира се, Европейския съюз отговори на всичко това. Комисарите няма да участват в каквито и да било заседания в Унгария. Съветът на министрите на външните работи няма да се провежда в Будапеща, а в Брюксел. А Европейският парламент не разглежда правителството на Орбан като партньор в европейската политика.

Шенген прие България и Румъния по въздух. Кога обаче страните биха могли да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство? Приоритет ли е това и за Унгария? 

Това не е приоритет само за Унгария, а за целия Европейски съюз. Почти съм сигурна, че на първи януари 2025г. България ще стане пълноправен член на Шенген. Това, че България вече е в състояние да вижда ползите от това да бъдеш член на еврозоната, е огромно постижение на страната. Аз съм унгарка и в Хърватия вече има евро. Виждайки, че Румъния и България са точно на ръба да вкарат евро, а унгарският министър-председател изобщо не го иска, е наистина много болезнено. Двете  най-скептични нации в Европейския съюз са унгарците и българите. Когато говорим за положителни неща, хората не вярват в тях. Невероятно е, че за две седмици имаше статистика, че българските заплати и покупателната способност е по-висока от унгарската. Така Унгария официално стана най-бедната страна в Европейския съюз.  Сигурна съм, че хората, които ни виждат и слушат, си спомнят, че преди 10, 20, 30, 40 години българите, румънците, словаците гледаха Унгария мислейки си, че се справя по-добре от тях. Това е дясното настроеното население. Правителството на Виктор Орбан постави унгарският народ да бъде най-бедния в Европа. Не следвайте пътя на дясното влияние..

Каква ще бъде политиката на Унгария за разширяване на Европейския съюз? Какви са опасенията на страната във връзка с преговорите за членство на Украйна?

Винаги говоря за унгарското правителство, защото аз като опозиция на политиците, не искам ги приобщавам към унгарския народ. Нямат нищо общо. Политиката на разширяване трябва да бъде приоритет номер едно за цяла Европа. Ако не го направим, ако Европа не даде път, бъдеще, перспектива, надежда на хората от Западните Балкани и Украйна, тогава ще се намеси руската агресия на Путин. Това е огромен риск за сигурността на Европа. Определено трябва да работим върху политиката за разширяване. Украйна също трябва да предприеме действия. Ако не се бори срещу руската агресия, тогава Путин ще се насочи към България, Румъния, Унгария и Полша. Той говори за това колко негативно се отразява членството на нашите страни в НАТО. Той говореше не за Украйна, а за България, Румъния, Унгария, Полша и балтийските страни. Определено на Украйна й трябва помощ, не е в състояние да победи сама. Унгарското правителство е единственото в Европейския съюз, което действа спрямо изискванията на Путин. Не се вслушва  в Европейските и унгарските интереси. 

Възможно ли е на следващите избори в Унгария опозицията да се обедини?

Надявам се, че е. Това е моята цел. Ние се намираме в много трудна ситуация. Аз съм социалдемократ. Силно вярвам в една силна Европа и не променям ценностите си. Ако трябва да започна от нулата, за да убедя хората, че обединена Европа, правителство и социалдемократическа държава, която се грижи за гражданите, е това, което е необходимо в Унгария, тогава ще работя да го постигна. Режимът на Орбан може да бъде победен само ако опозицията е единна. Това не е само политическо изискване. Те създадоха закона за изборите. Така че е задължително условие. Ще работя върху това през следващите години.

Как виждате работата на Европейския парламент във връзка с възхода на крайната десница в Европа? Според някои анализатори тя заплашва да парализира Европейския съюз.

Такива бяха очакванията преди изборите. Орбан мечтаеше за пробив на крайната десница. Мислеше, че ще блокира Европейския парламент. Слава Богу, това не се случи. Но все пак погледнете унгарския пример. От процъфтяваща демократична страна за десет години се превърна в най-бедната страна в Европа с режим, който не работи за гражданите ѝ. Затова трябва да бъдем отворени, без значение дали сме християндемократи, либерали, зелени или социалдемократи. Трябва да бъдем много по-отворени към помощта. Това е несправедливото в нашата икономика. Не може само бедните хора да плащат за промяната на климата. Това е несигурността на живота ни, независимо дали става въпрос за изкуствения интелект, новите генетични технологии или каквото и да е друго в технологиите. Хората наистина се чувстват несигурни и ние трябва да им предоставим нужното значение и стабилност. Затова смятам, че задача номер едно на всеки един демократичен политик е да отговори на тези предизвикателства.

И на финала на нашия разговор, Вие сте с български корени. Какво още кажете на нашите зрители?

Да, не съм посмяла да дам интервю на български, защото никога не съм работила с български език. Баща ми беше българин, той вече почина, Бог да го прости, 22 години вече. Но имам рода в България, в София, така че често съм там. Мога да кажа на българите също това, каквото си казвам на собствените унгарски зрители, че ако не си пазите страната, ако не си пазите демокрацията, ако не си пазите европейските контакти и сили, тогава могат да ви го вземат. И понякога имахме винаги страх, че в София колко демонстрации, стачки, скандали в политиката, политиците викат в телевизията и така нататък, понякога даже и се борят. Когато политиците имат разговор, когато се борят, когато има различни политически мисли или програми, които могат по някакъв начин да бъдат показани на хората, тогава демокрацията повече и по-добре работи, отколкото ако има един човек, една партия, едно правителство и всичко трябва да бъде така както е. Без спорове, без нищо. Така Унгария стана най-бедната страна на европейското общество.