Европа

Последен ден за номинации - кои са най-желаните ресори в Еврокомисията?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
European Commission AP Снимка: АП, архив.

Постовете, които ще заемат комисарите, занимаващи се с ресори с икономическо въздействие, са най-желаните от 27-те държави членки на ЕС. До края на днешния ден всички правителства трябва да обявят кои са номинираните. Анализатори смятат, че бюджетът със сигурност е златна награда в преговорите с Урсула фон дер Лайен за формиране на втория ѝ кабинет.

 

Имаме многогодишната финансова рамка, която трябва да бъде договорена през следващия мандат. Това ще бъде много трудно, но също така ще бъде нещо, което в голяма степен ще определя приоритетите за следващите години.

Янис Емануилидис, политически анализатор

Лидерите на Италия, Нидерландия, Финландия, Чехия и Румъния са някои от тези, които ясно заявиха това. Франция вероятно ще запази силното си портфолио, тъй като Тиери Бретон, който сега е начело на вътрешния пазар, би трябвало да получи втори мандат.

 

Винаги има голям интерес и към конкуренцията и търговията. Така че това са онези портфейли, в които ЕС има голяма компетентност. 

София Русак, политически анализатор

В тези игри за власт UVDL може да използва и отбраната - нов портфейл, посветен на военната индустрия, разглеждан като много актуален поради войната в Украйна. Отношенията със Средиземноморието, свързани с управлението на миграцията, и жилищното настаняване също са политики, които сега ще имат специални комисари. Тя ще трябва да се съобрази и с това кои политически партии я подкрепят, когато назначава изпълнителните заместник-председатели.

 

Така че може да се предположи, че и сега, като се има предвид, че тя е от ЕНП, сред най-високите постове в Комисията ще има социалист или либерал, а също и потенциално зелен.

Янис Емануилидис, политически анализатор

Друг коз, който може да се използва, е да се получат повече женски имена. Председателят се бори за постигане на баланс между половете.

 

Тя ще трябва да работи с тези правителства през следващите пет години, нали? Така че тя трябва да върви по едно тънка лайсна между това да постигне баланс между половете, но в същото време да поддържа добри работни отношения с правителствата.

София Русак, политически анализатор

Преди 26-те комисари обаче да заемат местата си в стаята „Жан Моне“ за заседанията на колегията, всички те ще трябва да преминат изслушвания в Европейския парламент.