Политика

Поради лични причини: Илиана Иванова няма да продължи да бъде български еврокомисар

От Euronews България Euronews България
Iliana Ivanova Euronews 1200X800

"За съжаление поради лични причини няма да мога да продължа работа и в следващата Комисия." Това написа във Фейсбук страницата си настоящият български еврокомисар Илиана Иванова.

 

 

Тя добави, че за нея е било "огромна чест и привилегия" да представлява страната ни в Европейската комисия.

"Гордея се с всичко, което заедно с моите колеги успяхме да постигнем за толкова кратко време.

Убедена съм, че страната ни ще продължи да бъде представлявана достойно в следващите години във вземането на най-важните решения за европейските политики, написа още Иванова.

 

Днес се очаква премиерът Димитър Главчев да се срещне с останлите кандидати за еврокомисар. Вчера той проведе консултации с трима от номинираните -  Екатерина Захариева, Искра Михайлова и Велислава Петрова, които към момента са официално предложените номинации от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН.

Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар заради широкия й професионален профил. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите кандидатурата на партията има предимство, защото е победител на изборите. Борисов благодари на досегашния български еврокомисар Илияна Иванова за работата ѝ. 

Номинацията на ПП-ДБ е Юлиян Попов, който беше министър на екологията в две правителства. Изборът на "Възраждане" е Виктор Папазов.  Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са кандидатите на БСП за български еврокомисар. 

Служебното правителство трябва да посочи кандидатите за еврокомисар до 30 август.