Политика

Меглена Плугчиева: Надявам се предложението за еврокомисар да не е на принципа „кой на кого е човек“

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

Останалите държави обсъждат и разсъждават по темата за номинациите си за еврокомисар от повече от година. Ние обаче ще вземе решение буквално в последните минути. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime д-р Меглена Плугчиева, бивш вицепремиер и дългогодишен посланик на България в Германия, Швейцария и Люксембург.

Надявам се, че това решение няма да бъде взето прибързано, да не бъде то грешно и подчинено на принципа „кой на кого е човек“. От 27 държави, 22 вече са дали своите предложения. Ние сме в последните часове на приключване на процедурата.

Според Плугчиева, правилото предвижда правителството да предлага еврокомисар, но нашите политици отново въвеждат иновация с предложения на партиите за номинации. Тя изрази мнение, че това не е правилно по процедура, а и отмества фокуса от други важни въпроси като това какъв ресор трябва да иска да поеме страната ни. “Силата на страната ни е например в ресор „Селско стопанство“, „Околна среда“ в контекста на климатичните промени или „Разширяване на ЕС“, където ние имахме сериозни резултати и едно блестящо председателство през 2018 г.”, посочи още д-р Меглена Плугчиева.

Целия разговор вижте във видеото.