Европа

Главчев иска от партиите номинации за еврокомисар, ГЕРБ и ДПС и ИТН обявиха своите кандидати (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Dimitur Glavchev BGNES Снимка: BGNES архив

Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от България. „Първото ми действие след встъпването ми във втори мандат като служебен министър-председател е да се обърна към Вас с призив да вземете отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Считам, че това решение следва да бъде взето след допитване до най-представителния орган в държавата“, изтъква премиерът Главчев в писмото си.

Предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до 29.08.2024 г. Уверен съм, че със съвместни усилия ще съумеем да излъчим най-достойните кандидати за заемане на поста еврокомисар от Република България, отбелязва още Главчев.

В писмото си премиерът Димитър Главчев припомня за стартиралия през месец юли процес по сформиране на нов състав на Европейската комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на ЕС новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. В тази връзка към българската страна бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар (препоръчително мъж и жена), като ако България вземе решение да номинира настоящия комисар, необходимостта от две номинации ще отпадне. Срокът за посочване на кандидати е определен на 30.08.2024 г.

Българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво, изтъква още в писмото си министър-председателят Димитър Главчев. Определянето на стратегическите цели на държавата и тяхното провеждане е задача на редовно правителство, излъчено от Народното събрание. Към настоящия момент обаче България се намира в безпрецедентна ситуация, в която изпълнителната власт се упражнява от служебно правителство, назначено с указ на президента, чиито цели и задачи са краткосрочни и оперативно ориентирани към осигуряването на приемство във властта и произвеждането на избори. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали се касае за редовно или служебно правителство.

ГЕРБ ще номинира Екатерина Захариева за еврокомисар

ГЕРБ ще номинира Екатерина Захариева за български еврокомисар, предаде БГНЕС.

Лидерът на партията Бойко Борисов съобщи новината пред журналисти след клетвата на второто служебно правителство на Димитър Главчев.

Екатерина Захариева беше в екипа на Росен Плевнелиев още в регионалното министерство като заместник-министър. След това тя бе вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността - министър на регионалното развитиие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране. Беше вицепремиер и министър на външните работи във второто правителство на Борисов. 

От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков. 

БСП коментираха, че Сергей Станишев би бил удачен избор, но предстои да бъде обсъдено в партията и да бъде взето решение дали изобщо ще бъде предлаган, обясни председателят на групата на левицата Борислав Гуцанов.

Делян Пеевски, председател на ДПС и на ПГ на ДПС предлага за български еврокомисар Искра Михайлова

В отговор на призива на служебния премиер Димитър Главчев, председателят на ДПС и ПГ на ДПС Делян Пеевски  предлага на министър- председателя Димитър Главчев номинацията за български еврокомисар  народния представител от ПГ на ДПС Искра Михайлова – Копарова, съобщават от партията.

В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и  в изпълнителната и законодателната власт в България.

„Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия“, посочва се още в изявлението на ДПС.