Европа

Ивайло Калфин за бъдещия български еврокомисар: Забавянето не е фатално, но други държави вече преговарят за ресори

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

До края на август правителството трябва да предложи мъж и жена като български кандидати за еврокомисар. Крайният срок, който държавите в ЕС имат, за да посочат своите кандидати за еврокомисари, е 30 август. Още през юли преизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати писма до държавите-членки, в което ги моли да побързат с имена на кандидатите. Освен това изискването на ЕС е държавите, които не подкрепят досегашния си комисар, да представят две кандидатури - на мъж и на жена. След това тя ще прецени коя отдвете да избере. Какви са правилните стъпки и възможно ли е страната ни да остане без еврокомисар - коментира бившият евродепутат и бивш социален и външен министър Ивайло Калфин.

 

Ето какво сподели той:

 

Номинациите за еврокомисар може да се случат и за един час – въпросът е по какъв начин се взема решението. Важно е и какво ще предложи страната ни, също така не е фатално и да се забави малко – България няма да остане без еврокомисар.

Повече от месец страните членки предлагат не само кандидатура, а говорят и за ресори. Въпреки че формално не са започнати разговорите, аз съм убеден, че в момента текат преговори. А ние още сме „преди стартирането“. Имаме доста да наваксваме.

Какво значи „неподходяща кандидатура“? Има процедура. Първо, Урсула фон дер Лайен има интервю с кандидатите за еврокомисар. Тя иска по двама души от страна – мъж и жена. Доста държави не се съобразиха с това – 17 от 27 държави предложиха по една кандидатура.

След интервюто, г-жа Фон дер Лайен решава дали кандидатурата е подходяща и следва изслушване в парламента.

Цялото интервю вижте във видеото.