Европа

Урсула фон дер Лайен: Oсновна цел на EK е да осигури достъп до чиста енергия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, германският канцлер Олаф Шолц, министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер и главният изпълнителен директор на TSMC К.К. Уей посетиха строящата се фабрика за полупроводникови чипове в Дрезден. Фабриката трябва да бъде открита през 2027 г. Фон дер Лайен, Шолц и Кречмер отбелязаха възможностите за региона и заявиха, че ще бъдат създадени хиляди нови работни места.

Следващата Европейска комисия трябва да бъде и ще бъде инвестиционна комисия. Второ, през първите 100 дни от новия мандат ще предложа ново споразумение за чиста промишленост. Една от основните му цели ще бъде да осигури достъп до евтина, чиста енергия - чудесно е да се чуе, че те са напълно възобновяеми - и суровини.

Урсула фон дер Лайен, председател на Комисията на ЕС

Ако Германия е индустриална страна, което е основен въпрос за бъдещето - ако не и жизненоважен въпрос - то точно затова иновативната сила на мъжете и жените е толкова важна днес, тъй като компании като тази са най-уязвими.

Олаф Шолц, германски канцлер

Въпреки това източната провинция Саксония, заедно с Тюринген и Бранденбург, ще се отправят към избирателните секции през септември. Експертите прогнозират колебание в дясно или в ляво в тези региони. Същевременно крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, така и крайнолявата партия „Алианс на Сахра Вагенкнехт“ настояват за по-строг контрол върху имиграцията.

Фон дер Лайен и канцлерът Шолц приветстваха фабриката за полупроводникови чипове тук, в Дрезден. Единствено министър-председателят на Саксония Кречмер обаче изрично заяви, че имиграцията ще бъде добре дошла тук, в региона.

Лив Страуд, Euronews