Свят

Местни общности в Бразилия искат повече ползи от бума на вятърната енергия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Бразилия преживява бум в производството на вятърна енергия в последните години.

Почти 90% от вятърните турбини са инсталирани в североизточната, по-слабо развита част на страната. Там ветровете са силни.

Някои селски общности имат полза от това развитие, други обаче са лишени от облаги. Това води до организиране на протести от местни фермери.

Казваме "не" на големите вятърни паркове. Не сме против възобновяемата енергия, но сме против начина, по който идва на наша територия. Това води до загуба на биоразнообразие и пречи на живота ни като жени и фермери.

Мария до Шеу Силва – местен фермер и активист

Общността Сумидуро се състои от потомци на избягали афро-бразилски роби. Тя е официално призната от федералното правителство. А това й дава право на собственост върху земята.

Нейните лидери са успели да договорят известно разстояние между домовете им и вятърните турбини. Както и други облаги от енергийните компании – например достъп до водоснабдителна система.

През 2017 г компаниите започнаха да проучват за вятърни мощности в района. Ние не сме против развитието. Искаме да бъдем част от него. Но когато не се случи, ако няма участие на местните общности, щетите са по-големи.

Нелсон Жозе душ Сантуш – лидер на общността Сумидуро

Други селски общности не са признати от правителството, което им пречи да договарят по-добри условия с вятърните компании.

Турбините са разположени много по-близо до домовете на хората.

Компаниите твърдят, че следват разпоредбите на ООН за добив на енергия, но общностите в бедния североизток на Бразилия се борят за повече прозрачност и ползи.