Общество

Как Слънцето става все по-популярен източник на енергия в ЕС?

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Слънцето се очаква да стане един от най-популярните и достъпни енергийни източници в ЕС, потвърдиха учените от Съвместния изследователски център, част от Европейската комисия в град Испра, Италия. За да подкрепи Зеления преход, лабораторията тества ежедневно ефективността на различни видове слънчеви панели.

70% от енергийните нужди на ЕС се покриват от предимно вносни изкопаеми горива. С помощта на иновациите и технологиите, в Съвместния изследователски център в град Испра, учени търсят начини да защитят сигурността на нашите енергийни доставки.

"Намираме се в лабораторията Апо̀ло. Това е и името на нашия соларен симулатор, с който измерваме мощността на фотоволтаичните модули. Тези измервания са важни за индустрията за изследователска дейност, но също и за обикновените потребители, за да е сигурно, че крайният продукт, който купуват и употребяват, е качествен", коментира д-р Йоан Дънлоп, учен в лабораторията за тестване на соларни панели. 

Соларният симулатор е машина с много мощни лампи, които имитират почти перфектно лъчите на слънцето по обяд в ден с ясно небе и без облаци.

Все повече хора се интересуват от енергийните си разходи, показват данните на лабораторията. А днес вече съществува и сайт, в който всеки може да провери колко електричество фотоволтаичните панели произвеждат почти във всяка точка на света.


Още - във видеото.