Свят

Африкански компании се борят за финансиране на инвестиции в чиста енергия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Слънчеви панели са разположени по покривите на разрастващия се Лагос. Столицата на Нигерия търпи трансформация, тъй като използва все повече слънчевата енергия. Технологията е нова за африканския континент. През последните години фирмите за рисков капитал все повече финансират стартиращи технологични компании. От 2019 г. насам такива фирми са набрали капитал за над 3.4 млрд. долара.

Ако използвате енергия от изкопаеми горива, която е основната в тази страна, се отделят много въглеродни емисии и това не е добре за атмосферата. Компаниите като нашата се опитват да решат този проблем, като използват чиста и устойчива енергия.

Принс Оджабулу, главен изпълнителен директор на Rensource Energy

Оджабулу допълва, че първоначално е било трудно да се намерят инвеститори, които да повярват, че дават парите си за перспективен бизнес модел.

Трябваше да развенчаем много представи. Но имахме и поддръжници, които вярваха, че соларната индустрия ще стане това, което е днес.

Принс Оджабулу, главен изпълнителен директор на Rensource Energy

Предизвикателствата продължават, тъй като Африка се нуждае от 277 млрд. долара годишно, за да постигне целите си в областта на климата до 2030 г. За да се намери финансиране и да се запълни тази празнина, държавите от континента трябва да се справят с валутната нестабилност, която отблъсква инвеститорите. Едновременно с това инвеститорите разширяват обхвата на интереса си към други промишлени сектори, свързани с климата, като защита от наводнения, управление на бедствия и топлинната енергия.

Поради бурното развитие на тази индустрия, финансирането е намаляло.

През 2015 г беше много по-лесно. Много компании се интересуваха от възобновяема енергия. Сега индустрията е по-внимателна, претегля плюсовете и минусите, търсят се специфични области за създаване на добавена стойност.

Принс Оджабулу, главен изпълнителен директор на Rensource Energy

През 2023 г стартиращите предприятия в областта на климатичните технологии в Африка са набрали 1.04 млрд. долара, което е с 9% повече от предходната година.