Европа

Бранимир Ботев: Имаме готов кандидат за еврокомисар, Илиана Иванова върши прекрасно работата си

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Кандидатът за български еврокомисар трябва да бъде основна точка в дневния ред на Министерския съвет, който днес ще се закълне, а от утре ще започне работа. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество.

Според него поради това, че съставът на кабинета „Главчев 2“ е почти същия като предходния, министрите би трябвало да са наясно със спешните теми, по които трябва да работят.

Вече по традиция България е в квотата на дамските представители на ЕК, а смятам, че това вече е подсказка, която би трябвало да следваме. Аз мисля, че ние имаме готов еврокомисар, Илиана Иванова си върши прекрасно работата, в публичното пространство има заявени и други кандидатки като Ева Майдел и Цветелина Пенкова, като и те двете са прекрасно подготвени.

Според него обаче големият проблем е, че страната ни все още не успява да успокои очакванията на Брюксел поради липсата на редовно правителство. Бранимир Ботев посочи още, че предложеният кандидат трябва от една страна да се вписва в представите и очакванията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а от друга – да може да издържи тежкия изпит пред Европейския парламент.

Целия разговор вижте във видеото.