Европа

Меглена Кунева: България със сигурност ще бъде готова да представи своя кандидат за еврокомисар

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Със сигурност България е готова да представи своя кандидат за еврокомисар, аз не смятам, че тези сценарии как ние ще закъснеем и няма да представим кандидат, ще се сбъднат.  Това каза в студиото на Euronews Primetime първият български еврокомисар Меглена Кунева.

Според Кунева сред темите, които се обсъждат от политиците за служебния кабинет и неговите министри, влиза и тази за следващия български еврокомисар.

Предполагам, че политическите сили, включително и президентът, ще водят разговори в тази посока. Дадох си сметка обаче, че вероятно няма да има изслушване в Народното събрание, защото депутатите ще бъдат във ваканция. Ако решат да се съберат извънредно, за да го изслушат – това е въпрос на добра практика.

Меглена Кунева обясни, че ресорите в Европейската комисия се разпределят на базата на няколко критерия. Първият от тях е какво е имала досега страната и какво не е, за да може да се намери баланс.

„България никога не е имала някой от големите и тежки ресори – това са ресорите не където има много средства, а където Европейската комисия и комисарите имат най-много правомощия. Това със сигурност не е енергетиката например, защото това е една сравнително нова и скорошна политика и там има друго уреждане на отношенията със специален договор. Най-интересното портфолио, разбира се, е „Конкуренция“, където комисарят и ЕК имат наистина голяма власт. „Търговия“ е друг много интересен ресор“, отбеляза още Кунева.

Целия разговор вижте във видеото.