Политика

Ново предизвикателство: Ще се обединят ли политиците за общ кандидат за български еврокомисар?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

До края на месеца България трябва да представи пред ЕК номинацията си за еврокомисар. В тежката политическа обстановка и в навечерието на поредните седми предсрочни парламентарни избори - решението ще е на служебния премиер.

 

Очаквам тези предизборни битки които започнаха в нс да имат отражение и за избора на еврокомисар. Според мен вероятно ще се стигне до решението настоящият еврокомисар Илияна Иванова да бъде новата кандидатура.

Милен Керемедчиев - бивш зам.-министър на външните работи -

При липсата на консенсус за решението остава опасението да се превърнем за втори път в единствената държава, която представя две номинации.

 

Надявам се този път България да изпрати едно предложение, а не както предния път две и по този начин да влезем в историята на ЕК.

Милен Керемедчиев

Заради сложната предизборна ситуация сме изправени и пред варианта да не успее да излъчим кандидатура, сочат анализатори.

Което означава, че мястото ще стои вакантно до момента, в който съберем енергия и национално съгласие и направим кандидатура. Силно се надявам да не се стига дотам, защото в момента тече дискусията за разпределяне на ресори между държавите.

Теодор Славев - политолог

В условията на напрегната геополитическа обстановка страната ни излъчва тревожни послания към европесйките си партньори, категорични са експертите.  И ситуацията няма изгледи да се подобри, опасяват се те.

 

 

За съжаление в България тази поредица от избори, седмата кампания предсрочна, която предстои, не ни дава изгледи, че ще вървим към стабилност. Моите очаквания са да имаме още по фрагментиран 51-ви парламент.

Теодор Славев

Поредица от стратегически и тактически грешки са основните причини за тежката вътрешно политичекса криза, според анализаторите. И поредните избори на есен едва ли ще са решението.