Европа

Зинаида Златанова: Брюксел очакваше Илиана Иванова да е нашето предложение за еврокомисар

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Ресорът, който Екатерина Захариева получава не е изненада за България, той обаче е съкратен с образование и младеж. Сега нашият комисар ще има на разположение две генерални дирекции в своя подкрепа, докато предишните имаха по три.  Това коментира в студиото на Euronews Primetime бившият ръководител на представителството на ЕК в България Зинаида Златанова.

Ние нямахме очаквания, поне публично не бяхме заявили абсолютно нищо. Циркулираха фантасмагорични предположения като енергетика, регионална политика, които бяха безпочвени и дадени на съвсем други страни. Моето обяснение за ресора, който получихме е, че в Брюксел имаше очакване Илиана Иванова да продължи да бъде еврокомисар, тъй като тя се представяше добре, много бързо завоюва доверието на колегите си. Може би този ресор е мислен за нея, за да продължи по добрия начин, по който започна.

Според Зинаида Златанова ресорът „Стартъп, иновации и изследвания” не е „кроен“ за Екатерина Захариева, туй като тя има компетенции в съвсем други области. Без съмнение България би могла да настоява за ресор с по-голям портфейл, но държавите, които получиха стратегически важни ресори с много ресурси, са  държави, в които има политическа стабилност.

Целия разговор вижте във видеото.