Европа

Скопие направи истерия от снимка на Радев и Давкова без северномакедонското знаме

От Euronews България Euronews България

Привикване на българския посланик в Скопие, остри обвинения от опозицията, че е заплашен „националният идентитет“, и буря от реакции в медиите предизвика липсата на северномакедонско знаме на фотографиите от неформалната среща между президентката на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българския държавен глава Румен Радев по време на посещението ѝ в София на 13 септември.

Срещата между двамата не беше официална, нито самата визита на Силяновска в страната ни – държавният глава на югозападната ни съседка реши да дойде до София заради постановката „Набуко“ в Софийската опера и балет, с която гостува Националната опера и балет на Република Северна Македония. При подобни частни посещения протоколът не изисква издигане на националния флаг, обясни днес в интервю за БНТ бившият служебен министър на отбраната и настоящ съветник на президента Румен Радев – Димитър Стоянов.

„По време на посещението на президента на РСМ в София не е поставено в гербовата зала на президентството македонското знаме, тъй като визитата на Гордана Силяновска-Давкова беше по повод културно мероприятие – не е нито държавно, нито работно. Такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол“, каза Стоянов. Той определи срещата между Радев и Давкова като изключително конструктивна и изтъкна, че е преминала в добър тон, който сега е застрашен заради ненужно създадения от Скопие скандал около липсващото знаме.

Че посещението не е било нито държавно, нито работно, потвърди и самият Радев:

„Нека да е ясно – това не беше нито държавно, нито работно посещение и аз се надявам, че в най-скоро време президентът на РСМ ще направи държавно посещение, което да е с всички официални церемонии по протокол и това ще допринесе и за нашите отношения“, коментира президентът.

Ситуацията с развихрилите се бурни реакции в Скопие става още по-абсурдна с факта, че фотосите с липсващото северномакедонско знаме бяха разпространени и от президентството на РСМ.

Да се намесват знамена в тази ситуация не е коректно. Да разбирам ли, че ако някой държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената ѝ в заведението? Излишно изостряне на обстановката.

Димитър Стоянов, бивш служебен министър на отбраната и настоящ съветник на президента Румен Радев

Стоянов посочи още, че на срещата са договорени бъдещи държавни посещения в РСМ и България, което е крачка напред в диалога между двете страни.

Въпреки това днес премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че ще бъде връчена протестна нота на българския посланик в Скопие заради липсващия национален флаг.

Истинските им намерения не са българите (да бъдат вписани) в Конституцията, това е най-малкият проблем. Тук нуждата от показване на мускули е много по-голяма. Винаги сме готови да отвърнем добросъседските отношения с доброта, но когато червените линии бъдат прекрачени, трябва да се намесим, както е сега. Затова ще връчим протестна нота на посланика на източната ни съседка.

Християн Мицкоски, министър-председател на Република Северна Македония

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че правителството му не е реагирало още на 13 септември в знак на уважение към загиналите в този ден български летци при катастрофата край авиобаза „Граф Игнатиево“.

„Не искахме да създаваме напрежение. Преди се мълчеше и никой не се притесняваше и това беше европейската ценност, а сега защо сме реагирали? Затова ще реагираме, може би при всяко преминаване на червената линия. Нямаме намерение да превиваме гръбнака на македонското общество“, закани се Мицкоски. И обеща да пази македонското достойнство от унижения:

„В миналото, когато македонското достойнство се унижаваше и продаваше, тогава мълчаха, превиха гръб и бяха съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават по дипломатически път и се изпращат протестни ноти. Вече няма да имаме дипломация с превит гръбнак – когато се премине червената линия, трябва да се реагира. Ако не реагирате, изключението ще стане практика“, обеща премиерът на югозападната ни съседка.

Radev Gordana Silyanovska Davkova RSM Президентката на РСМ Гордана Силяновска-Давкова се ръкува с българския президент Румен Радев на фона на българското знаме и това на ЕС. 13 септември 2024 г. Снимка: Президентството на Република Северна Македония

В крайна сметка българският посланик Желязко Радуков бе извикан в понеделник в Министерството на външните работи и външната търговията на Северна Македония, където е била изразена загриженост във връзка с „отклонението от договорения протокол за фотографиране на президентите Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев“.

Посланик Радуков не е бил посрещнат от външния министър Тимчо Муцунски, а от директора на Дирекция „Регионални инициативи“, предаде БГНЕС. Ръководителят на дипломатическата ни мисия в Скопие е отказал да му бъде връчена протестна нота, понеже протоколът е спазен.

В разговора с българския посланик е подчертано, че срещата и съвместният обяд на двамата президенти на 13 септември са преминали в приятелска атмосфера.

Освен това посланик Радуков е бил информиран, че МВнР е „неприятно изненадано“ от изказване на Ангел Димитров, председател на българската част на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси.

„Изявлението по същество нарушава принципа, че председателят на експертната комисия не трябва да прави политически изявления за правителството на съседна държава, което е законно избрано. Смятаме, че това изявление е неуместно и неподходящо“, заявиха от външното ведомство на РСМ.

По време на срещата в МВнР посланик Радуков е информиран също така, че Република Северна Македония остава „ангажирана с положителното развитие, насърчаването и укрепването на двустранните отношения и сътрудничеството във всички области от взаимен интерес за двете страни“.

Междувременно доскоро управлявалият СДСМ не пропусна случая, за да отправи нови обвинения срещу управляващите в лицето на ВМРО-ДПМНЕ – този път, че изложили на опасност македонската самобитност и идентичност.

Председателят на СДМС определи срещата между Радев и Давкова като „безрецедентно потъпкване и унижение на достойнството на македонската държава и нейните граждани“.

„За първи път в историята на страната ни македонският президент се срещна с президент на друга държава без никакви държавни символи. За да бъде скандалът още по-голям, на срещата присъства и министърът на външните работи и външната търговия Тимчо Муцунски, който беше само мълчалив свидетел на недостойната и унизителна постъпка. Очевидно е, че никой представител на македонската делегация не е реагирал на това унизително поведение. Докато у дома се изявяват като големи патриоти, буквално на първата си среща в София те гордо позираха пред българското знаме, но не и пред македонското. Нито на срещата на (Силяновска-) Давкова с Радев, нито на срещите на министрите на Мицкоски с колегите им от България не е имало национален флаг”, написа във фейсбук Венко Филипче.