Политика

Журналист: „Културната дипломация“ на г-жа Силяновска струва точно нула лева (или денари)

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„От това кратко изявление на г-жа Силяновска видяхме, че нейната „културна дипломация“ струва точно нула лева. Или денари.“ Така журналистът от БГНЕС Димитър Русков коментира първото изявление на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова след срещата ѝ с Руемн Радев.

 

 

Ето какво още каза той:

На думи, нейната политика се основава на желание за европейска интеграция, за диалог, за сближаване с нашата страна и за някакъв компромис. Да, но европейски компромис беше предложен на България и на Северна Македония – със започване на преговорите, преди години. Той беше приет от двата парламента. И в момента виждаме, че Македония прави всичко друго, но не и да спазва своите международни договорености и задължения.

Фактите и реалността противоречат на изявленията на Силяновска.

На първо място, тоталното отказване от преговорната рамка, включително вписването на българите в македонската Конституция като държавотворен народ.

На второ място, това е тоталният блокаж на работата на Историческата комисия. Включително, смяната на нейните членове не, че досега тя е работила.

И на трето място, отказът от „Коридор 8“ – стратегическият транспортен коридор, който е ключов не само за българската икономика, а и за свързването със (Северна) Македония, с Албания, с Италия… И е важен за икономическото развитие и просперитет на целия регион.

Цялото интервю вижте във видеото.