Политика

Радев преди срещата със Силяновска: Очакваме най-сетне да се решат отворените въпроси

От Euronews България Euronews България
Radev BGNES Снимка: БГНЕС

"Очакваме най-сетне да се решат отворените въпроси между двете страни. Правителството на Република Северна Македония все още не е напуснало предизборната риторика. Нека се върнат към реализма."

Това каза президентът Румен Радев часове преди срещата му с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска-Давкова. Тя пристига в България по повод гостуването на Националната опера и балет на РСМ, която ще представи в София операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

"Вярно е, че музиката и културата са сфери, които ни сближават и България винаги е била отворена за диалог с Република Северна Македония и очаква този диалог, не само да спомага за нашето културно сближаване, да даде тласък на икономическото сътрудничество, ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и отворените въпроси между нас", заяви Радев.

Той подчерта, че наред с подписаните договори, ангажирането на ръководството на Северна Македония с Коридор номер 8 ще е ясен показател за реалните европейски амбиции на РСМ за повече свързаност в региона.

„Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в последователна политика и на правителството на РСМ“, каза Радев. Той очаква РСМ "да изпълни всички поети ангажименти – и пред нас, и пред Европейския съюз".

Ние спазваме стриктно протокола, ред е на мое официално посещение в РС Македония, заяви Радев относно днешното посещение на Силяновска-Давкова, което е неофициално.

Запитан дали има вече такава покана, президентът каза, че този въпрос ще бъде уточнен с македонския държавен глава.

 

Радев летя с изтребител F-16 над авиобаза „Граф Игнатиево“

Днес президентът Румен Радев направи демонстрационен полет на изтребител F-16 в авиобаза „Граф Игнатиево“ по покана на Военновъздушните сили на САЩ.

Президентът припомни, че сътрудничеството с ВВС на САЩ започва още през 2005 година и го определи като много ползотворно.

„Още с първите сблъсъци в небето над Граф Игнатиево ние осъзнахме, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял и изостанал“, припомни Радев и каза, че с помощта на САЩ е започнал сложния процес на трансформация на българските военновъздушни сили.

„Усвоихме много съвременни тактики, техники и процедури, усвоихме пълните възможности на МиГ-29 и нашите летци вече по нищо не отстъпват на своите американски колеги“, каза още Радев.

Той обърна внимание на остарялата авиационна техника.

„Убеден съм, че с получаването на F-16 Block 70 тези ограничения ще отпаднат“, каза държавният глава и все пак уточни, че българските летци в САЩ получават първоначално подготовка със самолета.

„За да може да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да сътрудничим с летците от авиобаза "Авиано"“, съобщи Радев./БГНЕС