Свят

Русия атакува с дронове и ракети в няколко области на Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия нанесе широкомащабни въздушни удари по Украйна, насочени срещу Киевска област и западната област Лвов, при които бяха ранени най-малко 17 души. Сред тях е и спасител в град Кривoй Рог в източната част на страната. Осем от ранените са хоспитализирани. Министерството съобщи, че сградата на градската администрация в Кривой рог е частично разрушена, а няколко жилищни сгради и автомобили са повредени. Краткотраен пожар е повредил оборудване на службите за спешна помощ. На фронта военни блогъри съобщават, че се водят сражения по улиците на източния украински град Селидово. По-рано стана ясно, че  руските сили са превзели село Зоряне в източната част на Донецка област в Украйна. На свой ред украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с френския външен министър Жан-Ноел Баро. Баро обеща подкрепата си за „плана за победа“ на Киев за прекратяване на войната с Русия. А Зеленски отвърна, че Киев преминава през „много важен период“, който изисква „единство“.

Сега за нас настъпва много важен период, труден период, и е много важно да запазим единството между лидерите около Украйна. И аз съм благодарен на президента Макрон за тази огромна работа. Разбира се, сега се нуждаем от подкрепата за нашия план за победа.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Междувременно Украйна е изстреляла десетки безпилотни самолети по цели на руска територия, сред които и производител на военни експлозиви. Това съобщиха властите в Telegram. От министерството на отбраната заявиха, че защитата е свалила 110 украински дрона, сред които и един над Московска област, 43 над граничния регион Курск и 27 над югозападната Липецка област. Стана ясно и, че четирима пожарникари са получили леки рани от шрапнели при нападение в град Дзержинск. Същевременно заводът, който е един от най-големите производители на експлозиви, използвани от руските сили във войната, е обект на санкции от страна на САЩ и Европейския съюз.