Свят

Бившият главнокомандващ на украинските въоръжени сили: Украйна трябва да се присъедини към НАТО

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Valerii Zaluzhnyi AP Снимка: AP

Бившият главнокомандващ на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни подкрепи "плана за победа" на президента Володимир Зеленски въпреки напрежението между двамата, довело до отстраняването му от поста и изпращането му като посланик във Великобритания.

Той изготви този план и Украйна трябва да следва всички стъпки. Но списъкът засяга преди всичко онези страни, които трябва да са заинтересовани от спирането на войната в Украйна.

ген. Валерий Залужни – посланик на Украйна във Великобритания

Обявяването на поредното, с цялото ми уважение към меморандума от Будапеща, замразяване на конфликта в Украйна няма да сработи. Искаме гаранции за сигурност за нас и нашите деца. Това е най-лесната задача, която може да се изпълни днес. Тук напълно подкрепям президента на Украйна. Страната ни трябва да се присъедини към НАТО.

"Планът за победа" излага виждането на Украйна за това как да укрепи позициите си преди евентуални преговори с Русия за прекратяване на войната.

Той включва официална покана към Украйна за членство в НАТО и разрешение за използване на доставени от Запада ракети с голям обсег за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в територията на Русия.

Тези две точки се приемат резервирано от някои съюзници на Украйна във военния съюз.

Залужни предупреди, че е бил изпуснат момента Украйна сама да се пребори с руския агресор. Сега срещу нея е мощна коалиция от "авторитарни държави".

 

"Колективният Запад" трябва да види тази голяма заплаха, която възникна след третата година на войната, тази голяма коалиция с Китай, Иран и Северна Корея и да изготви план за защита на нашите демократични институции.

ген. Валерий Залужни – посланик на Украйна във Великобритания

При представянето на "плана за победа" в Брюксел пред европейските лидери Зеленски каза, че страната му разполага с разузнавателна информация, че 10 000 севернокорейски войници се подготвят да се присъединят към руските сили в окупираните територии в източна Украйна. Той предупреди, че намесата на трета страна във военните действия би превърнало конфликта в "световна война".

През февруари тази година Зеленски освободи ген. Залужни като главнокомандващ на украинската армия в опит да съживи контранастъпателните операции. Но оттогава украинските сили не са постигнали съществен напредък на източния и южния фронт и не са си върнали територии.