Европа

Шарл Мишел: ЕС е на страната на Украйна

От Euronews България Euronews България
Zelenskyy Michelle Leyen AP Снимка: АП

„Европейският съюз е на страната на Украйна, каквото и да ни коства. Бъдещето на Украйна е в ЕС.“

Това заяви председателят на Европейският съвет Шарл Мишел. Думите му дойдоха по време на съвместно изявление с украинския президент Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, предаде БГНЕС.

По-рано днес Зеленски представи своя „План за победа“ пред репортери, пристигайки за срещата в Брюксел.

„Искам да кажа две неща на украинския народ и на Вас господин президент. Първо – ЕС е на ваша страна, каквото и да ни коства и ние знаем, че се нуждаете от още помощ, военна и финансова. Това е важно, необходимо и затова ние ще имаме една добра дискусия, за да видим как можем да забързаме този процес и подобрим нашите усилия, за да помогнем на украинския народ – от военна и икономическа гледна точка“, каза Мишел.

„Вашата съдба и бъдещето на Украйна е във ЕС. Последният месец ние постигнахме голям прогрес и от двете страни. Аз поздравявам Вашето лидерство, Вас и вашето правителство и това, че въвеждате нужните реформи. Ние не подценяваме трудностите на политическо ниво, зимата също идва; много неща се случват навсякъде по света. Затова трябва да изпратим ясно съобщение. Изчистили сме всички неясноти и именно Вашата присъствие тук праща много специфично съобщение. Ние изчистихме всяка двусмисленост, ние сме на една и съща страна, ние споделяме еднакви мечти и ценности. Ние сме възхитени от смелостта и куража на украинския народ и на Вашата лична смелост. Вие можете да разчитате на ЕС“, добави председателят на Европейския съвет.

Повече - от Елица Маймарева във видеото: