Европа

Зеленски представи Плана за победа в парламента на Украйна

От Euronews България Euronews България
Volodimir Zelenskyy AP Снимка: AP

Украинският президент Володимир Зеленски изключи възможността за отстъпване на каквато и да е територия на страната на Русия, докато представяше пред парламента дългоочаквания „План за победа“, написа БГНЕС.

В речта си, в която изложи плана си от пет точки пред депутатите, Зеленски заяви, че решението за прекратяване на продължилата повече от две години война не е замразен конфликт и „не е търговия с територията или суверенитета на Украйна“.

Планът за победа се състои от пет точки и три поверителни раздела. Първата точка е геополитическа. Точки две и три са военни. Точка четири е икономическа. Последната част е свързана със сигурността. Точките се изчисляват по време. Първите четири се отнасят докато войната е в ход и целят нейния край. Последната точка се отнася за времето след войната. А първата ни цел е членство в НАТО сега. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Той също така призова западните съюзници да отправят „покана за присъединяване към НАТО сега“, като заяви, че Москва подкопава европейската сигурност, тъй като Киев не е член на ръководения от САЩ отбранителен съюз.

Зеленски повтори призивите си към Запада да отмени ограниченията върху използването от Украйна на оръжия с далечен обсег на действие по военни цели дълбоко в руската територия.

Освен това той поиска помощ за „оборудването на нашите резервни бригади“.

Украйна предлага „да разположи на територията си цялостен пакет за стратегическо неядрено възпиране“, който ще бъде „достатъчен, за да защити Украйна от всяка военна заплаха от страна на Русия“, заяви Зеленски.

След войната президентът заяви, че предвижда „замяна на някои военни контингенти на въоръжените сили на САЩ, разположени в Европа, с украински части“.

В речта си Зеленски разкритикува Китай, Иран и Северна Корея за това, че подкрепят Русия, като ги нарече „коалиция от престъпници“.

Той обяви, че ще представи своя План за победа на срещата на върха на ЕС в четвъртък.