Свят

Зеленски представя Плана за победа на Украйна пред европейските лидери на 17 октомври

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украйна ще изложи своя план за победа във войната пред европейските лидери на срещата им на върха в Брюксел в края на тази седмица. Това обяви президентът Володимир Зеленски. И добави, че детайлите по плана също ще бъдат обявени публично.

Тази седмица ще представим на всички наши партньори в Европа нашата стратегия за принуждаване на Русия да сложи справедлив край на войната. Разбира се, планът за победа ще бъде публично достояние. Както и първоначалните реакции на нашите партньори.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски каза още, че към днешна дата Украйна е закупила и изпратила на фронта 1 милион безпилотни самолета.

На този фон военновъздушните сили на Украйна продължават да неутрализират руските дронове, насочени към обекти на гражданската и военната инфраструктура. През изминалата нощ са свалени 12 апарата.

Междувременно при руски удар в Николаевска област е загинал един човек, а други 16 са ранени, съобщи областната военна администрация.

Оттам допълниха, че руските сили са използвали 7 ракети С-300/400, за да атакуват Николаевска област, както и две крилати ракети Х-59, за да атакуват Черниговска и Сумска област.

Руските удари в южната част на Украйна през октомври бяха насочени срещу критична инфраструктура в Николаевска област и срещу пристанищна инфраструктура в Одеска област.