Европа

Масирани руски атаки с дронове: САЩ и Австралия ще предоставят допълнителна помощ за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили са атакували енергийна инфраструктура в южния регион Николаев, като са изстреляли 56 безпилотни самолета и една ракета. Това съобщи областният управител на Николаев Виталий Ким като допълни, че нападението е прекъснало електрозахранването на някои потребители и че няма жертви. Украинските военновъздушни сили съобщиха и за пет поразени инфраструктурни обекти в региони в близост до фронтовата линия. Те твърдят, че 22 дрона са били свалени и че са загубили следите на 27 дрона.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че отломки от дронове са паднали в двора на детска градина в столицата. Няма обявени щети по критична инфраструктура или жертви след атаката. На свой ред Регионалните власти в североизточната Сумска област съобщиха, че атака с дрон е предизвикала пожар в административна сграда и е повредила два автомобила.

Междувременно, президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с президента Зеленски в телефонен разговор, в който е обявил нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 425 млн. долара. Той ще включва способности за противовъздушна отбрана, боеприпаси „въздух-земя“, бронирани машини и други важни боеприпаси. По-късно стана ясно, че Австралия ще подари 49 излезли от употреба танка Ейбрамс на Украйна.

Украйна се бори за собственото си оцеляване, но в много отношения тя наистина е на фронтовата линия на борбата за глобалния ред, основан на правила, който е в интерес на Австралия, но и на страните по света. 

Ричард Марлес, министър на отбраната на Австралия

Междувременно, на фронта се водят ожесточени боеве в украинския район Курахово, където руските сили са извършили 42 нападения. Украинските войски са отблъснали 16 от тези атаки, но сраженията все още продължават.

По-рано Руските сили съобщиха, че са превзели две села в Източна Украйна - Красний Яр в Донецка област и Невское в Луганска област. Москва е извършила и седем атаки срещу украинските сили в Курска област, като е използвала девет управляеми бомби. Въпреки това украинските военни продължават да контролират няколко района в окупираната от Русия област.