Свят

6.6 милиарда евро, предназначени за Украйна, остават блокирани

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският инструмент за мир беше създаден преди войната в Украйна, за да подобри способността на ЕС да предотвратява конфликти, но руската инвазия промени всичко.

Оттогава този фонд се използва за частично възстановяване на разходите на държавите членки за оръжията и боеприпасите, дарени на Киев.

Но вече повече от година Унгария блокира прехвърлянето на 6.6 милиарда евро на Украйна.

Смята се, че тези средства ще помогнат на Украйна да укрепи отбранителната си промишленост и да си осигури цялата подкрепа от Европейския съюз, за да може да продължи да води войната.

Тинатин Ахвледиани – старши изследовател в Център за изследвания на европейската политика

След руската инвазия в Украйна, парите се увеличават. Общо в Европейския инструмент за мир има 17 милиарда евро, от които над 11 милиарда са заделени за Украйна.

Те идват от вноските на държавите членки, а не са част от бюджета на Съюза. За да отидат парите по предназначение, е необходимо единодушно одобрение. Но Унгария е против.

Унгария и по-специално Орбан заяви публично, че е против предоставянето на по-голяма помощ на Украйна. Разбира се, Орбан е обвързан със случващото се в американската вътрешна политика. Той е в приятелски отношения с Доналд Тръмп, а това значи резервираност към подкрепата за Украйна. Тръмп може да се върне в Белия дом, а той не се е ангажирал да продължи предоставянето на заеми на Украйна.

Тинатин Ахвледиани – старши изследовател в Център за изследвания на европейската политика

Ето защо официални лица и дипломати от ЕС проучват нов план за заобикаляне на ветото на Унгария.

Това би позволило на държавите членки да правят вноски в Европейския инструмент за мир на доброволна основа, а не задължително.