Европа

51 от 136 руски безпилотни самолета са свалени при масова среднощна атака срещу Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Русия е предприела серия от удари с ракетни и дронове по Киев и други украински градове. Нападенията са предизвикали пожар в промишлено предприятие в западната украинска област Тернопол, който по-късно беше потушен. Това съобщиха украинските власти.

Общият брой на изстреляните безпилотни самолети все още варира, но Киев твърди, че е разпознал 136 апарата и е свалил повече от 51. Те добавят, че цел са били 14 региона. Междувременно украинските власти наредиха задължителна евакуация на град Купянск в североизточната Харковска област, тъй като руските сили напредват в района, а властите са изправени пред трудности при осигуряването на услуги през зимата.

Купянск падна под контрола на руските сили в седмиците след нахлуването им през февруари 2022 г., но по-късно същата година бе отвоюван от украинските войски. Заповедта се отнася и за град Борова, намиращ се още по на юг и в близост до град Изиум.

Вече не можем да гарантираме възстановяването на електроснабдяването, топлоснабдяването и водоснабдяването поради постоянния обстрел. Всички ремонтни екипи веднага попадат под руски обстрел.

Олег Синехубов , областен управител на Харков

По-рано украинската армия е извършила серия от безпилотни нападения срещу граничната област Белгород, при които са били ранени най-малко осем души и са били нанесени щети на автомобили и имущество. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков.

Същевременно, Белият дом заяви, че е „обезпокоен“ от твърденията на украинския президент Володимир Зеленски, че севернокорейски войници се бият на страната на Русия в Украйна. Кремъл отхвърли това твърдение като „фалшива новина“. Стана ясно също така, че енергийният гигант „Газпром“ ще продаде 14 хотела и курорта, след като е претърпял годишна загуба от близо 7 млрд. долара. Според експерти това е първата подобна загуба за компанията от почти четвърт век насам.