Европа

Затягането на миграционната политика ще бъде водеща тема в дневния ред на Европейския Съюз

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Темата за миграционните политики на държавите членки е включена в дневния ред на Европейския Съюз. Урсула фон дер Лайен предлага да се ускори връщането на мигранти и откриването на центрове за задържане в трети страни. 17 държави също призоваха за по-бързо експулсиране на чужди граждани, чиито молби за убежище са били отхвърлени.

По отношение на центровете за връщане основният въпрос е дали държавите - членки на ЕС, ще намерят желаещи партньори, за да създадат тези центрове. И освен това, също така да се намерят начини да се накарат държавите на произход и транзитните такива да спазват изискванията по отношение на обратното приемане. 

Хелена Хан, политически анализатор по въпросите на европейската миграция и многообразието, Център за европейска политика

Във Франция новият министър на вътрешните работи пожела да „узакони потока“ от имигранти без документи. В Полша Доналд Туск обмисля временно и частично преустановяване на правото на убежище с цел борба с незаконната имиграция. Туск дори поиска одобрение от блока. На свой ред, Русия и Беларус са обвинявани, че организират тези потоци от мигранти, за да дестабилизират Европейския съюз на полската граница като част от „войната срещу тероризма“.

Това е изключително проблематично. Правото на убежище е едно от основните права, което не може да бъде преустановено дори в период на обявена политическа криза. То е защитено от правото на Европейския Съюз, международното право и полската конституция. Това показва, че това не е самоцелен миграционен проблем. А по-общ правен въпрос. 

Давиде Коломби, изследовател в областта на правосъдието и вътрешните работи, Център за европейски политически изследвания 

Докато в миналото Унгария или Италия са били маргинализирани заради твърдата си позиция по отношение на миграцията, държавите членки изглежда се сближават в тази посока.