Европа

Евродепутати са обезпокоени за състоянието на Шенген и миграцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент ще обсъди състоянието на Шенген и въпроса с миграцията на сесията си в Страсбург тази седмица.

В понеделник Парламентът и Европейската комисия ще разговарят за последиците за бъдещето на Шенгенското пространство от възстановяването на граничните проверки. На 9 септември Германия обяви възстановяване на проверките по сухопътните си граници с Франция, Полша, Чехия, Австрия и Швейцария. Този ход срещу незаконната миграция предизвика опасения за бъдещето на Шенген. Още 7 държави от Шенген извършват такива проверки.

Това е поредният пирон в ковчега на Шенген, тъй като в продължение на много години виждаме държави да уведомяват Европейската комисия за намерението си да въведат контрол на границите.

Алберто Алемано – професор по европейско право

За България въпросът е още по-притеснителен, тъй като страната ни заедно с Румъния все още чака да се присъедини към Шенгенското пространство и със сухопътните си граници. На този етап няма насрочена дата.

На 9 октомври евродепутатите ще обсъдят управлението на външните граници на ЕС и ролята на европейската гранична служба "Фронтекс".

Очаква се миграционният натиск да се засили и трансграничната престъпност да продължи да нараства заради военните действия в Близкия изток. В тази връзка трябва да бъдат засилени оперативните и техническите способности на службата за гранична охрана на ЕС.