Европа

Най-младият евродепутат: Коя е 23-годишната Лена Шилинг и какви са каузите ѝ в Европарламента?

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

А сега ще чуем гласа на младите в Европа. Защо 23-годишната Лена Шилинг от Австрия стана евродепутат и какво трябва да се промени в ЕС според нея? Специално за Евронюз България с най-младия член на Европейския парламент разговаря Камелия Колева в Страсбург.

 

Лена, благодаря Ви, че приехте поканата ни. Кажете ми, защо едно 23-годишно момиче се занимава с политика?

Мисля, че защото е необходимо. Първо, имаме нужда от млади хора в политиката, които наистина искат да се борят за климатична справедливост, да се борят за правата на жените, да се борят за социални права. Това е моята гледна точка. Преди това бях активист за климата в Австрия. Започнах през 2019 г. И сега съм тук, за да бъда на масата и да участвам в преговорите и наистина да направя промяна в този парламент.

Защо сте тук? Защо сте в Европейския парламент?

Защото тук е мястото, където се вземат най-важните решения. И искам да използвам всичко, за което работих през последните години с толкова много млади хора, както един милион души по целия свят, да поставя проблемите на масата за обсъждане и да дам най-доброто от себе си, за да ги представлявам по начина, по който мога.

Един много важен въпрос: на тази сесия има по-малко жени, отколкото мъже. Как и кога това може да се промени?

Мисля, че трябва да вземем предвид, че 39% от тях са само жени. А в обществото също се търси равнопоставеност. Така че мисля, че има много причини. Първо, жените са третирани по различен начин в обществото, не само в политиката. Ние сме тези, които се грижат за децата. Ние сме тези, които носят отговорност за семействата. И сега мисля, че е време жените да влязат в политиката и да им се даде място, да им се даде глас и да говорят. Защото ние сме и тези, които трябва да са на масата, където се водят преговорите. Защото това е и нашият свят.

Каква е основната Ви цел? Най-голямата.

Разбира се, това са въпросите, свързани с климата. Климатичната криза е един от най-важните въпроси, които трябва да решим през следващите години. Виждаме вредата от климатичната криза, дори сега има много реки, което причиняват наводнения. Виждаме, че се случват лоши неща и климатичната криза е нещо важно, което трябва да решим.

Възможно ли е това? Това е война. Всъщност това не е само една война.

Да, така е. Мисля, че е необходимо просто да се опитаме да го направим, защото става въпрос за бъдещето на нашите деца и следващите поколения. И това е на масата. И мисля, че наистина, наистина трябва да се борим за това.

Как се виждате след 10 години?

Надявам се, че след 10 години ще мога да погледна назад към работата, която върша днес, и към работата, която ще върша през следващите пет години. И искам да се усмихвам на колегите си и на приятелите си активисти и да си казвам: постигнахме нещо. Направихме промяна. И след 10 години, когато погледна назад, искам да кажа именно това. Направихме промяна.

Така сега вашият глас е много важен. Разкажете нещо за българските жени и за всички жени по света.

Мисля, че трябва да се изправим. Трябва да се обединим. И да кажем, че това е и нашият свят. Жените в този свят, ние сме тези, които също можем да имаме властта да направим промяната. И ние сме тези, които ще взимат решенията през следващите години. Така че просто се изправете и се борете.