Европа

Среща на НАТО: Министрите на отбраната гарантираха още помощ за Украйна

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Петъчната среща на министрите на отбраната започна с встъпителни думи на генералния секретар на НАТО Марк Рюте.

Продължаваме да изпълняваме историческите решения, взети от лидерите на НАТО на срещата на върха във Вашингтон, за по-нататъшно укрепване на нашето възпиране и отбрана. Инвестираме във въоръжените сили и способностите, за да посрещнем предизвикателствата, пред които сме изправени. Увеличаваме промишления капацитет и производството в областта на отбраната в целия Алианс, като в същото време работим за защита на критичните вериги за доставки. Значително увеличаваме подкрепата си за Украйна, за да може тя, първо, да се защитава от руската агресия днес и, второ, да възпира руските заплахи в бъдеще.

Марк Рюте, ген. секретар на НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски представи на западните съюзници на Украйна своя план от пет точки „план за победа“. Той има за цел да подтикне Русия да прекрати войната и да седне на масата за преговори. Основните точки на плана включват покана за присъединяване на Украйна към НАТО и разрешение за използване на доставените от Запада ракети с голям обсег за нанасяне на удари в Русия - стъпки, които досега бяха посрещани с неохота от съюзниците на Киев.

Обсъдихме с украинския министър на отбраната г-н Умеров подробностите за възможната бъдеща помощ и мисля, че всички министри са на една и съща страна, че ще продължим да помагаме на Украйна, докато е необходимо.

Янис Кефалогианис, заместник-министър на отбраната на Гърция

Belgium Russia Ukraine War Zelenskyy AP Снимка: AP

Междувременно, президентът на Украйна Володимир Зеленски, посети военна болница в Брюксел, където се лекуват украински войници. Той беше придружен от белгийския министър на външните работи Хаджа Лабиб. Държавният глава на Украйна връчи държавни отличия на пострадали при взрив на мина, които са настанени в център по изгаряния.

Зеленски връчи държавни отличия на пострадали при взрив на мина, които са настанени в център по изгаряния.