Европа

Запрянов участва в срещата на военните министри на НАТО в Брюксел (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в срещата на военните министри на НАТО в Брюксел на 18 октомври, която започна вчера. На форума ще бъде обсъдено как да се прилагат най-важните решения, свързани с отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вашингтон през юли 2024 г. Ще бъде обсъдена и подготовката на предстоящата среща на върха през 2025г. в Хага. 

В Брюксел ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна в присъствието на Президентът на Украйна Володимир Зеленски, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна, актуална информация във връзка със ситуацията на бойното поле и текущите и бъдещи потребности на страната.

За първи път по време на среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО ще бъде проведено работно заседание и с партньорите от Индийско-Тихоокеанския регион. 


България, Румъния и Турция подписаха писмо за намерение, обхващащо военни дейности

Министърът на отбраната Атанас Запрянов и неговите колеги от Турция и Румъния Яшар Гюлер и Анджел Тълвар поставиха подписите си под Писмо за намерение, обхващащо военни дейности между Турция, Румъния и България вчера, в първия ден от заседанията на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Това предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Документът бе подписан на церемония, проведена в Постоянното представителство на Турция в НАТО, отбелязва агенцията.