Свят

Преди изборите в САЩ: Защо жителите на Джорджия масово няма да гласуват?

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В окръг Биб, щата Джорджия има повече от 47 000 души, които имат право да гласуват, но не го правят. Това е четири пъти повече от броя на гласовете, с които президентът Джо Байдън спечели щата през 2020 г. Повечето от тези гласоподаватели са чернокожи или социално бедни. Изглежда, че дори перспективата за историческата кандидатура на вицепрезидента Камала Харис вероятно няма да ги накара да отидат до урните.

Американски медии твърдят, че неегласуващите са най-сложната част от електоралния пъзел в щат, който може да реши президентството. Сабрина Фрайдей работи в благотворителна организация, която осигурява бебешки принадлежности, обучение, храна и жилище на нуждаещи се майки. По време на еднa от срещите, тя пита присъстващите 30 жени дали смятат да гласуват. Само шест от тях вдигат ръце.

На някои им е все едно. И няма да гласуват, защото не смятат, че това ще промени нещо. Аз самата им казвам колко е важно да излязат и да гласуват. Те се чувстват така, сякаш никой не го е грижа.

Сабрина Фрайдей, основателка на организация Майчино гнездо

Фрайдей, изпълнителният директор на групата, казва, че се опитва да наблегне на гражданския дълг, което често е трудно.

Имам чувството, че всички майки тук са в режим на оцеляване. Това означава, че ако искате да помогнете, тогава помогнете. Ако не, се махнете от пътя им, те сами ще намерят начин.

Сабрина Фрайдей, основателка на организация Майчино гнездо

Когато Джо Байдън стана президент преди четири години, той обеща да се справи с пагубната разлика в расовото неравенство. За момента, окръг Биб не е възстановил всички работни места, загубени по време на пандемията.