Свят

Битката за Белия дом: Харис и Тръмп съсредоточават усилия в Пенсилвания

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

Както Доналд Тръмп, така и Камала Харис се превърнаха в постоянни гости на най-големия щат в страната, инвестирайки повече пари, енергия и посещения там, отколкото където и да било другаде. Причината - Пенсилвания - със своите 19 електорални гласа – се оказа решаващ в последните два вота за избор на държавен глава.

 

Пенсилвания е щат, който през 2016 г. избра Тръмп, а през 2020 г. - Байдън. В него има както големи градски центрове, така и селски общности. Така че Пенсилвания служи като своеобразен микрокосмос на страната като цяло, според мен, в много отношения.

Берууд Йост, директор на колежа „Франклин и Маршал“

Самите избиратели в Пенсилвания твърде добре разбират ключовата роля, която ще играят на тези избори.

 

Мисля, че в момента избирателите са разделени доста равномерно, половината от моите приятели, ще гласуват за Камала, а другата половина - за Тръмп. Така че, ако това е някаква индикация, мисля, че надпреварата тук ще бъде доста напрегната.

Брайън Нийл, гласоподавател от окръг Честър в Пенсилвания

Харис се стреми да спечели голяма победа в градските центрове Филаделфия и Питсбърг и да натрупа голям брой гласове в предградията им, като ще разчита на жените, чернокожите избиратели и завършилите колеж, които преди четири години доведоха Джо Байдън до победа.Тръмп, от друга страна, се надява да разшири подкрепата си в селските окръзи, които той спечели с лекота през 2020 г., и да откъсне традиционно демократични избиратели като латиноамериканците и работниците със сини якички.

 

Настоящите избиратели и на двамата кандидати са еднакво мотивирани“ „Според мен ще се стигне до това коя кампания е по-добра на терен... Това в крайна сметка ще наклони везните тук.

Берууд Йост, директор на колежа „Франклин и Маршал“

За Харис политическият залог тук е особено висок. От 1948 г. насам никой демократ не е печелил Белия дом, без да спечели Пенсилвания.